SALA SPORTURILOR ”TRIVALE”  DIN PITEŞTI

 

 

imgp7464

 

 

 

 1. Scurt istoric

 Edificiu reprezentativ pentru reşedinţa Argeşului situat pe  terasa superioară a municipiului (terasa a IV-a), în imediata apropiere a Stadionului Nicolae Dobrin. Investiţie de stat  derulată în perioada 1970-1974, proiectată de  Institutul de Proiectare, Cercetare şi Tehnică de Calcul în Construcţii, Bucureşti (1968) de  şef de proiect Ion Mircea Enescu.

Executantul lucrării a fost  Trustul de Construcţii Argeş, director, Constantin Olteanu , şef de şantier, Dumitru Gherăsoiu .

 Au fost soluţii tehnologice unicat în etapa amintită, grinzi din beton precomprimat , deschideri ample, fundaţii speciale. Recepţie preliminară a fost pe 1 decembrie 1972, în fața primar, Alexandru Popescu . Îmbunătăţiri ulterioare (1972-1974), spaţii modulare multifuncţionale. Numeroase competiţii sportive, reuniuni publice, expoziţii, spectacole. Omologări naţionale şi internaţionale.

Competitii importante desfașurate în edificiu

 • Campionatul Balcanic de Volei (1985, senioare);
 • Campionatul European de Handbal, România - Danemarca (1993, seniori);
 • Campionatul European de Volei (1997, junioare II).
 • Campionatul European de Judo (2012, cadeti)
 • Campionatul European de Baschet U 20(2013)
 • Preliminariile Campionatului Mondial de Handbal Tineret (2015,2017)
 1. Situație reparatii Sala Sporturilor Trivale Pitești
 1. Refacerea pardoseală în Sala Sporturilor

Executant – Sport Arena 27.10.2010

CostȘ 517.329 ,07 lei

 1. Refacere instalație de iluminat Sala Sporturilor

Executant – Energo Prest Company 11.03.2011

Cost : 177.328,11 lei

 1. Reparatii curente, canal termic :

Executant: Termoinstal - 28.10.2015

Cost: 11.867 lei

 1. Izolatie termica, acoperis Sala :

Executant: Acapulco - 07.12.2015

Cost: 271.570 lei

 1. Inlocuire hidranti exterior (3 bucati) :

Executant: Delta Termo Construct 1999 – 22.12.2016

Cost: 8.501 lei

 1. Inlocuire usi iesiri urgentă :

Executant: Acapulco – 18.12.2015

Cost : 10.490 lei

 

 

III Gradul de ocupare al Sălii Sporturilor Trivale Pitești

 

Picture1

 

Picture2

 

Picture3

 

Picture4

 

Picture5

 

Picture6

 

 

Picture7

 

Interpretarea datelor statistice privind gradul de ocupare al Salii Sporturilor Trivale din Pitesti

 

Având în vedere curbele polinomiale de tendință ale graficelor de ocupare a Sălii Sporturilor se observă două perioade distincte.

O perioadă formată din lunile ianuarie, februarie, martie , aprilie , mai  și octombrie, noiembrie, decembrie cînd activitatea sportivă este intensă. Ea se explică prin desfășurarea campionatelor naționale la majoritatea ramurilor sportive , conform calendarului stabilit de federatiile naționale și internaționale. Tot în această perioadă apar și competiții ocazionale cum ar fi cele de K1, MMA, dans sportiv, Karate, Judo, etc.

Cea de a doua perioadă este în timpul sezonului estival , când au loc vacanța elevilor și studenților și pauza  competițională.

 Este o perioadă de refacere pentru majoritatea sportivilor , o perioadă de stabilire a loturilor cu care  cluburile vor aborda campionatul următor, sau  se desfășoară campionate mondiale, europene sau jocurile olimpice.

In această perioadă temperaturile sunt foarte ridicate ceea ce poate duce la condens in sală, sufocare a sportivilor la antrenamente și la alți factori perturbatori pentru competiții. Activitățile sunt în general ocazionale si gradul de ocupare este unul destul de redus.

Gradul de ocupare este un procent care se stabileste prin raportul dintre orele de ocupare ale salii de catre structurile sportive si numarul de ore de activitate conform programului de lucru  aferente unei luni de activitate

Curba polinomială de tendință reflectă indirect cresterea sau scaderea costurilor cu utilitățile .

Gradul de ocupare ar trebui sa fie un indicator de eficiență  al activității calitativ și cantitativ.

Deocamdată este numai indicator calitativ care arată cresterea intensitații activității sportive implicit al structurilor sportive care folosesc sala si nu unul cantitativ, întrucât costul orei de funcționare este mult mai mare decât prețul impus  de minister pentru aceasta.

Rata eficienței economice este raportul dintre produsul ”tarifora folosinta sala – ore folsință ”și ”costul mediu al utilitatilor pe zi” . Intrucât tariful pe ora folosință este impus prin Ordin al ordonatorului principal de credite , indicatorul devine irelevant.

 1. Categoriile de utilizatori
 2. Cluburi care  au contract de folosință sală de sport  și participa la antrenamente, jocuri amicale si oficiale zilnic:
 • Baschet: echipe de seniori liga 1, liga 2 ale clubului CSM, SCM Pitesti,

      Echipa juniori a  Clubului Sportiv Sufariu Bascketball School

 • Handbal : LPS Viitorul Pitesti, C. Dacia Mioveni 2012, CS Viitorul Pitesti
 • Kung-fu : ACS Bobu Cosmin , CS Tiger Club Win Chun
 • Centrul de Tineret Pitești numai pe baza de proiecte și voluntariat
 1. Structuri care au CIS și  isi desfasoară  activitatea sporadic, in urma unor cereri inregistrate la secretariatul DJST Arges , aprobate de conducere, pe diferite ramuri de sport

Lupte, karate, dans sportiv , judo, k1, MMA, etc.

 1. Strategia de promovare a bazei sportive

Motto

Un produs sau serviciu de calitate nu se vinde singur. Pentru ca acesta sa poata fi valorificat, beneficiile luitrebuie sa fie comunicate clar potentialilor consumatori( sportivi si publicul microbist)”

Promovarea bazei sportive se face folosind diferite căi și resurse media :

a) internet:

b)  conferinte de presa si emisiuni radio-tv locale și naționale

c) presa scrisă

O componenta de baza a unei strategii de promovare / marketing este comunicarea utilitătii si beneficiilor produsului catre clientul final si crearea unei imaginii cat mai bune.

In acelasi timp, marca in sine trebuie promovata pentru a se face cunoscuta si a putea sa vanda sustinut.

Exista mai multe metode si canale prin care putem promova produsele / serviciile si marca, alegerea combinatiei proprii depinzand de segmentele-tinta, de specificul ofertei/ activitatii si de buget.

Reclamele:includem aici reclamele prin mass-media (TV, radio, ziare si reviste, internet media), afisele stradale, reclamele plasate in cluburi/ restaurante/ pe/in mijloace de transport, flyer-e in locatiile proprii/ impartite in zone cu trafic intens etc.

Metoda invaziva si agresiva, mai ales in formele ei traditionale, reclama clasica tinde sa piarda teren in favoarea noilor mijloace de promovare. Cauza principala a fenomenului este insasi cantitatea enorma cu mult peste

ceea ce putem capta - de informatie tip reclama. Reclama TV mai are si dezavantajul costului ridicat.

Reclamele TV si in reviste/ ziare tiparite se potrivesc indeosebi acelor produse de masa, cu pret redus si/ sau care tintesc spre consumatorii traditionalisti, de varsta medie sau inaintata.

Reclama pe internet are mai multe avantaje in cazul unei strategii de promovare:
- posibilitatea unei targetari optime, insemnand un impact ridicat raportat la numarul de vizitatori;
- cost redus;
- poate mai simplu sa ofere celor interesati si informatie detaliata, de specialitate; din acest motiv se preteaza foarte bine si cand vizeaza clienti juridici;
- flexibilitate practic nelimitata in privinta modului de abordare.

Dificultatea majora in activitatea de promovare a produsului/ serviciului este evaluarea rentabilitatii financiare a promovarii. Pentru o masurare exacta (care in multe cazuri este imposibila  exceptie facand door to door-ul, emailing-ul, newsletter-ele electronice si uneori reclama pe internet  adica actiunile pentru care puteti identifica exact valoarea vanzarilor) ar trebui sa stiti, concret, profitul: [numar de produse vandute prin actiunea/ in situatia desfasurarii actiunii de promovare  numar de produse care s-ar fi vandut daca actiunea nu ar fi existat] * profit unitar al produsului costuri totale ale promovarii. (Evident, pentru ca aceasta relatie sa aiba sens, la calculul profitului unitar nu se scade si costul unitar al promovarii). Inainte sa decideti startul unei actiuni de promovare a produsului/ serviciului, este bine sa incercati sa estimati rezultatul ei gandind dupa aceasta relatie. De aceea este util sa aveti la indemana rezultate statistice/ rezultate ale unor teste comparative de promovare.

 1. Componente degradate
 • Fațada Sălii Sporturilor
 • Tavan
 • Peluze
 • Vestiare tribună
 • Scaune tribună
 • Instalația de alimentare cu apă  rece și agent termic din Extindere Sala Sporturilor.
 1.   Situația lucrărilor cerute la MTS  a se efectua la Sala Sporturilor

 Inlocuire usi cu usi antifoc, 7,38 mp

Inlocuire sticla cu tablie aluminiu, 42,46 mp

Construire pereti despartitori din rigips rezistent la foc, suprafata de 25,3 mp

Termen de finalizare, obligatoriu, conform legislatiei in domeniul situatiilor de urgenta: 15.06.2017. In caz contrar, se va opri desfasurarea activitatilor de orice natura in cadrul Complexului Sportiv Sala Sporturilor Pitesti.

Valoarea acestei lucrări se estimează, conform Anexei 1, la suma de 26.376 Lei, TVA inclus.

 

Asupra tavanului Sălii Sporturilor nu s-a intervenit de la darea în folosinţă a imobilului, respectiv anul 1972.

Menţionăm că tavanul este din elemente de beton prefabricat, faţa vizibilă a elementelor fiind beton aparent, având elemente structurale - grinzi, stâlpi, cu suprafaţa totală de 4.445 mp.

În urma intervenţiei la corpurile de iluminat, care datau tot de la darea în folosinţă a sălii, prin schimbarea cu altele moderne, care să asigure necesarul de energie electrică cu costuri mai mici, au rămas urmele celor vechi, ceea ce conferă un aspect de mizerie, părând că sala este neîngrijită.

Din Sala Sporturilor se fac dese transmisii TV, de la diverse competiţii interne şi internaţionale de baschet, judo, din cauza imaginilor cu tavanul  instituţia a primit dese reproşuri pentru prezentarea la competiţii cu un astfel de aspect.

Soluţia rezolvării acestui aspect neplăcut este curăţarea întregului tavan şi vopsirea acestuia pe întreaga suprafaţă.

Valoarea acestei lucrări se estimează, conform Anexei 2, la suma de 178.500 Lei, TVA inclus

Pentru investitia propusa, in anul 2006 s-a intocmit proiectul de executie nr. 11.163/2006.

Cuprinderea in programul de lucrari  pe anul 2017 a obiectivului prezentat conduce la obtinerea deplinei functionalitati a constructiei Extindere Sala Sporturilor si includerea ei in ansamblul de spatii necesare bunei desfasurari a competitiilor sportive

Lucrarile  propuse vor consta in:

demolarea partiala a zidului de separare dintre Sala Sporturilor si Extinderea construita ;

amenajarea in zona de legatura a celor doua constructii, avand in vedere ca ele sunt lipite, a urmatoarelor spatii functionale:

 • la cota -3.00 m -  2 ( doua ) accese din Extindere in Sala Sporturilor;
 • la cota ±0.00 m – gradene suplimentare pentru oficialitati;
 • la cota + 2.55 m – cabine transmisii radio, tv si spatii presa.

Lucrările propuse vor rezolva următoarele:

la cota -3,75 m (DS) vestiare, saună, bazin refacere se face legătura cota – 3,00m a pardoselii de jos a sălii existente;

la cota – 0,65 m (parter) se realizează legătura cu sala existentă prin realizarea unor gradene şi locuri pentru oficialităţi;

la cota +2,40m (etaj) legătura se face prin organizarea nucleului de spaţii transmisii radio-tv ce vor beneficia de vizibilitate optimă spre spaţiul de joc.

Posibilitatea realizării legăturii propuse se face, implicit prin demolarea pereţilor neportanţi existenţi, precum şi a două zone din peretele aflat în zona tribunelor escamotabile de la cota -3,00 a pardoselii terenului de joc.

Eliminarea peretelui despărţitor impune tratarea pereţilor plini apăruţi în cadrul corpului nou creat etapa I, astfel încât să asigure un confort auditiv corespunzător întregului spaţiu nou creat (sala + extensie).

Lucrările propuse prin prezentul proiect nu au putut fi executate la momentul iniţial, în primul rand din lipsa fondurilor cu această destinaţie, corelat cu imposibilitatea dezafectării funcţionalităţii Sălii Sporturilor pe o perioadă îndelungată de timp ( circa 4 ani cât a durat execuţia investiţiei din etapa I).

Astfel, s-a ajuns la etapizarea executării lucrărilor, prezenta lucrare putând fi realizată în perioada în care în Sala Sporturilor nu se mai desfăşoară activităţi sportive (lunile iulie – septembrie).

Valoarea acestei lucrări, conform Anexa 3, se estimează la suma de 725.000 Lei, TVA inclus

Faţada de nord este alcătuită din panouri metalice, care în timp au ruginit, fapt ce permite pătrunderea apelor meteorice în foaierul sălii. Schimbarea acestei faţade şi modernizarea ei va conduce la rezolvarea infiltraţiilor de apă şi totodată se va îmbunătăţi iluminatul natural.

Valoarea acestei lucrări se estimează, conform Anexei 4, la suma de 94.645 Lei, TVA inclus

Pereţii din spatele porţilor sunt confecţionaţi din material lemnos, executaţi la darea în folosinţă, în anul 1972, care în timp s-au degradat, din cauza infiltraţiilor de apă, a căldurii, frigului, etc. Aceste elemente structurale au suferit doar lucrări de întreţinere.

Soluţia de remediere propusă este de mascare cu meşuri inscripţionate, în suprafaţă de 578 mp, lasand la vedere tabelele de afişaj.

Valoarea acestei lucrări se estimează, conform Anexei 5, la suma de 37.128 Lei, TVA inclus

Ca urmare a controalelor efectuate de ISU Argeș, s-a dispus aplicarea masurilor de inlocuire a tamplariei existente cu tamplarie termopan.

Necesitatea inlocuirii tamplariei reiese si din faptul ca vechimea acesteia este de peste 15 ani, nemaiinchizand bine, necesitand reparatii in mod frecvent, de inlocuire a manerelor, broastelor, butucilor, nemaiputand fi reglate.

A fost efectuata o antemasuratoare rezultand o suprafata de 49,98 mp – 17 buc.

Valoarea acestei lucrări se estimează, conform Anexei 6, la suma de 39.472 Lei, TVA inclus

 

Prin construcţie, conductele de apă rece, caldă şi agent termic la construcţia Extindere Sala Sporturilor au fost proiectate şi executate îngropate în pardoseală şi pereţi.

Parţial, conductele au suferit deteriorări (spargeri), fapt ce a condus la pierderi şi scurgeri de apă, implicit s-a procedat la oprirea furnizării acestor utilităţi.

Menţionăm că spaţiile afectate reprezintă vestiare sportivi, arbitri, sală şedinţe tehnice, cabinet medical şi alte spaţii cu destinaţie sportivă.

Intervenţia privind înlocuirea lor, aşa cum au fost executate, ar implica deteriorarea pardoselilor şi pereţilor, costurile, în acest caz ar fi foarte mari.

Soluţia cea mai eficientă privind înlăturarea acestor deficienţe este înlocuirea instalaţiilor şi pozarea lor aparentă, fapt ce ar conduce ca pe viitor, o defecţiune să fie eliminată uşor şi cu costuri mici.

Valoarea acestei lucrări se estimează la suma de 123.000 Lei, TVA inclus

Configuraţia vestiarelor la Sala Sporturilor este aceeaşi de la darea în folosinţă, finisajele au mai fost reparate parţial. Pentru folosirea lor în competiţiile internaţionale este necesară o renovare totală:

placare pereţi cu faianta in grupurile sanitare + bai + vestiare, pardoseli cu gresie

inlocuite grupurile sanitare, dusuri, baterii, chiuvete

inlocuire elemente din instalatie termica

inlocuire instalatie de iluminat.

înlocuirea mobilierului în vestiare (bănci, cuiere, mese, etc), care sunt deteriorate

Valoarea intervenţiei se estimează la suma de 250.000 Lei, TVA inclus

Valoare totală estimată a reparaţiilor capitale la Sala Sporturilor Piteşti: 1.474.121 Lei, TVA inclus

 

Sef  birou ,

Tunaru Nicolae Răzvan